2010. augusztus 16., hétfő

Érdekes könyvek – Egy szubjektív tízes lista. Plusz egy. Könyvek, amelyeket bárkinek ajánlanék

Bő tíz napja Magyari Tivadar arra kért, vegyek részt egy bloggerek által kezdeményezett „játékban”: állítsak össze egy olvasásra érdemes tízes könyvlistát. Az utóbbi tizenkét hónapban olvasott/újraolvasott könyvek közül végül az alábbi top keredett ki (szakkönyvek természetesen kizárva). Ábécé sorrendben adom ezeket közre.

Coetzee, John Maxwell (2007) Szégyen. Pécs: Art Nouveau Kiadó

Az elmúlt év legmeghatóbb könyve volt számomra. Már-már betegesen búsultam az oldalak fogyását (kiolvasom és megszűnik ez az élmény), párhuzamosan a könyv által gerjeszett indulatok növekedésével. Kemény történet egy rémisztő és perverz következményekkel járó társadalmi rendszer bukása utáni gyökeres átrendeződés közepette. A poszt-apartheidi korszakban a fekete-fehér kapcsolatról, az önkéntes emberi vezeklésről és lekiismeretről, a szabadon és kényszerből vállalt szégyenről beszél, de a helykeresésről és megbánásról szól. Garantáltan indulatokat és mély gondolatokat gerjeszt az értő olvasóban. (Regény)

Fiennes, Ranulph (2008) Fragile Earth. What’s Happening to Our Planet. London: Harper Collins

Valójában nem a klasszikus értelemben vett könyv, a narratíva beszédes, meghökkentő és elkeserítő képek-fotók mentén bomlik ki. A téma: a ember természetbe való beavatkozásának negatív következményei. Sok kép felejthetetlen. (Ismeretterjesztő)

Foer, Franklin (2004) How Soccer Explains the World. An (unlilely) Theory of Globalizatian. New York: Harper Collins

A globalizáció izgalmas és találékony értelmezése a foci, mint társadalmi jelenség prizmáján. Eredeti meglátások mentén világít arra, hogy a foci igazából nem (csak) sport, hanem annál sokkal több. (Ismeretterjesztő)

Golding, William (1977) A legyek ura. Bukarest: Kriterion Könyvkiadó

Többszörösen elolvasott egyik kedvenc könyvem (a tavaly Salisbury-ben az író háza előtt döntöttem el, hogy amikor hazaérek újra elolvasom). Bár szokványos kalandregénynek tűnik, nem az: a társadalmi normák szerepének (kényszerítő erejének), a szabályok hiányának, a társadalmi és biológiai tényezők küzdelmének nagyszerű parabolája. Vitathatatlan: mindenkinek kötelező! (Regény)

Kósun, Takami (2010) Battle Royale. Budapest: Ulpius-Ház Könyvkiadó

Ez a könyv sem hagyja nyugodni az olvasót: nem a sok vér miatt, ami benne folyik, hanem a benne rejlő társadalomkritika miatt. Van rosszabb az iskolánál! – állítja a szerző mindjárt a legelején. Egy negatív utópiában vagyunk, ahol a mindenható hatalom évente megrendezi a Program-ot. Ez nem egyéb, mint egy véres „játék”: kisorsolt gimnazista diákoknak (akiket osztálykirándulás címen szállítanak egy elszigetelt helyre) kell egymást lekaszabolniuk rekordidő alatt, amíg egy ember nem marad. Ő lesz a győztes, aki oklevelet kap a mélyen és hőn szeretett nagyvezértől, magától az örökös elnöktől. Mindenki kap egy táskát (amiben különféle gyilkolóeszközök vannak, teljesen véletlenszerűen elosztva), a nyakára egy elektromos bilincset és indulhat az öldöklés. Mindez miért? Hogy a hatalom a népe előtt ismételten bizonyíthassa, neki mindent szabad, élet-halál ura, és a másikban soha nem kell megbízni, és végső soron nem ildomos, de nem is lehet a fennálló rend ellen fellázadni. (Regény)

(Ennek a tipikusan japán jellegű könyvnek megvan a filmes és az „amerikai változata” is, ugyanazzal a tanulsággal. Collins, Suzanne (2009) Az éhezők viadala. Budapest: Agave Könyvek. Ez is izgamas, egy trilógia első része.).

Remarque, Erich Maria (1962) Nyugaton a helyzet változatlan. Budapest: Európa Könyvkiadó

A mindenkori háborúellenes könyvek egyik ikonja. Az iskolapadból egy értelmetlen háborúba, annak mindenféle borzalmait végitapasztalva és megsemmisülve a végén – élők és holtak egyaránt. A lelkesedés, az öncsalás, a kiábrándulás, vereség és a szégyen folyama. Tömören ennyit a történetről, a megrázó lényeg a részletekben és a dialógusokban rejlik. Nem véletlen, hogy Remarque könyveit később a náci propaganda nyilvánosan máglyán elégette: a köny a háború bűneiről szól. (Regény)

Rigby, Ray (1978) A domb. Budapest: Európa Könyvkiadó

Egyfelől a hatalom öncélú demonstrációjának, az értelmetlenség általi embertelen büntetésmek a metafórája; másfelől pedig a szüszifoszi küzdelem és kitartás példája is. Egy észak-afrikai büntetőtáborban Wilson főtörzsőrmester a volt brit katonákkal kövekből dombot épített. A domb egy szimbólum, a foglyok megtörésének jelképe, de az fokozatosan a rendszerellenes lázadás, az emberi méltóság megőrzésének a tárgyává válik. (Regény)

Roberts, Paul (2004) Az olajkorszak vége. Egy bizonytalan világ kezdetén. Budapest: HVG Könyvek

Aktuális téma eredeti felvetésben. Robertson arra a kérdésre keresi a választ, mi lesz majd a világgal, ha elfogy a kőolaj. Érdemes utánnanézni. (Ismeretterjesztő)

Rybczynski, Witold (1987) Home. A Short History of an Idea. London: Penguin

Hálás vagyok, hogy februárban felfedeztük egy Berkeley-i könyvesbolt polcán. Érdekes és tanulságos de rendkívül olvasmányos társadalomtörténete az otthonoknak. Rybzcynski építész, de rutinos írói vénával ad válaszokat olyan kérdésekre (sokra), hogy mitől tűnnek ismerősnek Ralph Lauren divattervező új kollekciói, miért csak a nyugati kultúrában létezik a szék, mi miatt van, hogy a lakásbelsők többsége klasszikus kinézetelű és mi a szerepe a tehnológiának a otthonok folyamatos alakulásában. (Ismeretterjesztő)

Saramago, José (2004) Megvilágosodás. Budapest: Európa Könyvkiadó

Eredeti felvetés a szavazás aktusáról, a „Főváros” és „Vidék”, valójában a Hatalom és Társadalom viharos kapcsolatáról. A bonyodalmak az urnába dobott üres szavazólapoktól kezdődnek... (Regény)


Plusz egy könyv

Méhes György (2008) Kolozsvári milliomosok. Budapest: Ulpius-Ház Könyvkiadó

Kolozsvár iparosodásának egy lehetséges története családregénybe elrejtve. Nekem tetszett.