2010. október 15., péntek

Nyílt tér – Elhagyatottan: New York kávéház/Continental szálloda

Öt éve, hogy Kolozsvár közepén, a Főtéren az Egyetem és a Jókai utca sarkán álló reprezentatív épület üresen, dicstelenül és árván áll... A New York kávéházra, vagy másik (hivatalos) nevén a Continental (a „Konti”) szállodára gondolok. Kétségtelen: a város és tulajdonosának megbocsájthatatlan szégyene, hogy az 1894/1895 között, impozáns eklektikus stílusban épült szálloda lassan, de biztosan degradálódik, miközben senki semmit nem tesz ez ellen.

Majdnem biztos, hogy csak nagyon kevesen tudják, ez az epület volt az első villanyárammal kivilágított épület Kolozsváron; a krónikák szerint saját áramfejlesztője volt. Továbbá, a New York Kávéház sokáig fontos fóruma-intézménye volt az irodalmi életnek; számos építő jellegő értelmiségi vitának volt színhelye a város oszlopos gondolkodói és újságírói között. Ebben az épületben szállt meg egykoron Jókai Mór, itt kávézott (és jegyzetelt, töprengett) többek között Kuncz Aladár, Dsida Jenő, Gaál Gábor.

Manapság (okkal) sok szó esik a Főtérről, zászlótartókról, azonban a „Kontiról” sem kellene a civileknek megfeledkezniük. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ha ez az épület Párizsban lenne, esetleg Londonban, akkor diákok, értelmiségiek, helyiek közösen már régen megszerveztek volna egy figyelemfelkeltő, tematizáló squat-akciót.

Tény, hogy a New York Kávéház elég drága és méltatlan reklámfelület – újabban az ablakait (ami még megvan) plakátok ragasztására használják.

Régebben itt verseket írtak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése