2013. június 20., csütörtök

Fociológia - Focilabda a hölgyek feneke? Futball és maszkulinitás.


Könyv trailer - Péter László (2013) Fociológia. Társadalmi konfliktusok tematizációi a nyilvános sportdiskurzusokban. Kolozsvár, kézirat



Az 147-149 oldalak alapján, Első Rész: A futball szociológiája, Foci és maszkulinitás fejezet, Esettanulmány.


Goluri si Goale, MediaPro, Sport.ro. 
Esettanulmány a maszkulinitás és futball kapcsolatára egy romániai „sportműsor” példáján

A futball és szexualitás kapcsolatára vonatkozó korporációs maszkulin felfogásra jó példa lehet a sport.ro tematikus sportcsatornán 2009-ben sugárzott tévéműsor, aminek sokat sejtetően a Goluri si Goale[1] címet adták a producerek. A nehezen lefordítható műsorcím egy nyelvjátékra épül; a magyar nyelvben nincs a szavaknak neme, a román nyelvben viszont igen. Ezt használja ki az elmésnek gondolt szófordulat: a gólok (nem létező) nőnemű többesszáma ugyanis meztelent jelent. A gólok és meztelenek nevén nevezik a műsor lényegét: a huszonhét adást megért szexi sporthíradó (2009 áprilisa és októbere között sugározták) a két fiatal műsorvezető hölgy (alig huszonéves lányok) nyilvánvaló és minden bizonnyal értékelendő testi kvalitásaira épült. Miközben sporttal kapcsolatos „híreket” olvastak fel, fokozatosan megváltak amúgy is elég hiányos ruhadarabjaiktól. A műsort „a sport sava-borsaként” promoválták, de a lényeg természetesen a lányok testi bájain volt, amelyeket nagylelkűen explicit formában be is mutattak (az ágyéktájékát leszámítva, ami miatt a kommentelő tévénézők eléggé sokat siránkoztak a G&G honlapján). A cirka huszonötperces „hírműsor” intrójában nyilvánvaló vizuális kapcsolatot érzékeltettek a focilabda és a lányok buja feneke között: a labda fokozatosan alakult át, pontosabban asszimilálódott a műsorvezető lányok hátsójával, azt sugallva, hogy mindenkori fiatal női tompor és focilabdabda között természetes és organikus kapcsolat van/kell legyen. A spot-mondén hírek ebben az egyenletben teljesen háttérbe szorultak, tulajdonképpen külföldi és hazai ismert és irigyelt focistákról, azok modellkedő feleségeikről vagy aspiráns barátnőikről szólt, esetleg magukról a vetkőző lányokról. Estenként reklámokat mutattak be, amelyekben futballsztárok rendszerint kozmetikai cikekket promováltak.

A show a felnőtteknek szánt XXX filmekben bejáratott leszbikus elemekre épült, a lányok nem csak maguk idomait, hanem olykor nagylelkűen a társuk vonalait is meg-meg simogatták. A használt nyelvezet tejes mértékben lefedte a Nylund (2007) által leírt csávós „new lad” fogalmi repertóar teljes skáláját: a műsorba olykor vendégszereplésre meghívott más lányokat szisztematikusan „bunătăți”-nek (jó nők) vagy „prospături”-nak (friss husik) hívták, aminek nyilvánvaló szexista és hegemón maszkulin fennhagja tagadhatatlan. Már a lányok (kitalált) nevei is erre utaltak: az erotikus kicsengésű Roxy, Micky vagy Taboo Girl, Gina, Bianca a megtestesített-objektivált, minden társadalmi jelentésétől lecsupaszított, nyers testiségre redukált maszkulin vágyálmokat reprezentálta. Tovább, a kétértelműség, a nemiségre utaló egyéb szlenges-skacos megfogalmazások ismételten beépültek a használt nyelvezetbe. A szexualizált tárgyak említése is organikus részét képezte mind a híreknek, mind pedig a videotudosításoknak. Olyan laszcív szavak, mint például orális, mozgásszabadság, élvezet, teljesítmény, szerv, izgató, méret, szőke, tüzes rendszeresen elhangzottak a műsorban.

A G&G gyakorlatilag a hegemón maszkuliniás mintáját reprodukálta: a nőket érzékieknek mutatta be, akik elsődleges szerepe a férfiak fizikai igényenek hatékony és önzetlen kielégítése, akik a férfiakhoz képest alárendelt szerepben vannak, boldogolásukat a férfiak gazdagságához kötik. A mások oldalon pedig, ha a sugallt férfiszerepeket nézzük, akkor futballkedvelő férfiak két szélsőséges szerepben találják magukat. Vagy tesztoszterontól túlcsordult, libidinózus szexmániások, akik dúsgazdagok, világhírűek és szexuális tárgyként fogyasztják a tökéletes testű tüzes és csak  szexuális kielégülésre vágyó bombázó fiatal nőiket, vagy ellenkezőleg, a futballrajongó „mikrobisták” mind frusztrált, magányos szexelvonásás tünetektől szenvednek, akik blokklakásukba berekedve a tévékészülék túlsó oldaláról sóvárognak az elérhetetlen Roxykra és Ginákra...

Könnyen sejthetjük, hogy a gazdasági válság elején a romániai maszkulin szerepek objektív állapotai valahol máshol keresendőek.




[1] Esettnulmányunk a G&G első, hatodik, tizenkettedik és huszonnegyedik részének a vizsgálatán alapul. Részletesen lásd http://www.sport.ro/goluri-si-goale [2013.03.27.]

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Péter László!

    A VS.hu vitarovatában ezen a héten a prostitúcióval kapcsolatban kérdeztünk meg újságírókat, aktivistákat, szakértőket. Arra kerestük a választ elméleti és gyakorlati szempontból is, hogy a prostitúció a szexuális szabadság része-e, vagy a nők olyan fajta kizsákmányolása, amit tiltani kell.

    A vitát itt olvashatod: http://vs.hu/versus/tiltsuk-prostituciot/

    Azért szerettük volna felhívni a cikkre a figyelmedet, mert úgy gondoltuk, a téma érdekes lehet Neked és az olvasóidnak/követőidnek egyaránt. Ha már olvastad a cikkeket, elnézést a felesleges zaklatásért, de minden hozzászólást, véleményt, megosztást szívesen látunk, főleg, mivel fiatal kiadvány vagyunk.

    Sajnos nem találtam meg az oldalon az e-mail elérhetőségedet, ezért bátorkodtam posztolni ide ezt az üzenetet.

    Üdvözlettel,

    Kormos István
    Community Manager Asszisztens / Moderátor

    E-mail: kormos.istvan@vs.hu
    Web: www.vs.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Kormos István! Nagyon szépen köszönöm! Sok sikert kívánok a VS.hu-nak. Barátsággal, Péter Laci

      Törlés