2010. március 24., szerda

Társadalmi problémák – A Föld órája. Menteni, ami menthető?

A hétvégén lesz a Föld órája. Lényege, hogy mindenki, aki felelősséget érez a természeti környezet iránt, egy óra erejéig kapcsolja le a villanyt. A WWF által négy éve koordinált akció célja, hogy felhívja a felelős tényezők és a nagyközönség figyelmét a klímaváltozás problémájára, illetve érzékeltesse, hogy az egyéni cselekvéseknek is van/lehet közvetlen haszna.

Kétségtelen, hogy mindennek szimbolikus üzenete van. Becslések szerint legalább egymilliárd háztartásban kellene eloltani a világítást ahhoz, hogy a kibocsájtott széndioxid csökkenés mérhető mennyiségű legyen.

De nem is ez az igazi célja az akciónak – ami mára valóságos világmozgalommá nőtte ki magát. A jelen pillanatban kapitális jelentőségű, hogy a kormányok a válságra hivatkozva ne vegyék le a napirendről a klímaváltozás kérdését. A decemberi koppenhágai kudarc (amit az eredmények szerint hiába neveztek Hopenhagen-nek többen), illetve az „klímaváltozás-ellenes tábor” relatív erősödése (lásd az IPCC elleni kritikákat/támadásokat) korántsem jelenti azt, hogy az objektív állapotok változtak volna: a kibocsájtott széndioxid mennyiségével párhuzamosan (illetve az idei tél ellenére) az elmúlt tíz év átlagos hőmérséklete továbbra is növekedőben van.

Tény, hogy eljött az ideje: a népesség okosabb legyen, mint a vezetők. A villanyoltás jelezheti, hogy konkrét lépésekre van szükség. Máskülönben könnyen meglehet, egyszer csak késő lesz.

http://www.earthhour.org/Homepage.aspx

http://www.earth-hour.ro/

2 megjegyzés:

  1. ...tény, hogy eljött az ideje már sok-sok évvel ez előtt annak, hogy a népesség okos legyen, de a népesség nem az és ez nem fog változni(szerintem).
    A kivétalek is csak ezt a szabályt erősítik...
    Hmmm...

    VálaszTörlés
  2. A föld órája "ceremónia" megtartása rendkívül hibás döntés az emberek részéről. Az atomerőművek úgy vannak beállítva, hogy eltartsanak egy országot, úgy szolgáltatnak áramot, és annyit, amennyire szükség van..Viszont ha sorban kapcsoljuk le a villanyt, közvilágítást, és mindenféle egyéb műszaki ezközt, ami árammal működik, azzal rendesen megszivatjuk Paksot..Sokan beszélnek felelősségről.."mutassuk meg, hogy felfigyeljenek".. először azt kéne meglesni, hogy honnan származik az áram. HA a széndioxid kibocsájtással van problémája az embernek, akkor ne a villanyt kapcsolgassa, hanem tegye le járművét, és üljön biciklire..Az nem csak a Földet menti meg, de az egészséges életmód részét is képezheti.

    VálaszTörlés