2010. január 29., péntek

Szabadidő – Foci. Mutu a kémikus

Ezúttal valóban nagy süketséget követett el a futballsztár: a jelek szerint fogyókúrások számára készült gyógyszert vett be, ami egy rutin doppingvizsgálat során mutattak ki a tegnap este. Extázis és agónia. Hiszen az idei év erősen jól ment neki, majdnem ipari mennyiségben rúgta (pontosabban ontotta) a gólokat. Most meg úgy tűnik, mindennek vége.

Kimondottan bosszankodtam az eseten: mégsem jött neki össze a „legkisebb szegény gyermek elnyeri a fele királyságot és a szép – és nyilván legkisebb, értsd legfiatalabb - királylány kezét” illetve a „főnixmadár újra feltámad” forgatókönyv. Ami mindég jól jön egy versenyre kihegyezett társadalomban.

Az eset persze tanulságos is. Egyfelől a metroszexualitás és a média által agresszíven promovált testkultusz hátulütője nyilvánult meg: nem számít az eszköz, mindenáron szépnek kell lenni, lehetőleg most (addig a két edzésig miért nem bírta ki?). Szilikonmell, botox, és társai… a következmények egyszer csak megjelennek. „Nincsen olyan, hogy ingyen ebéd!”

Másfelől pedig, rávilágít arra, hogy nem értünk mindenhez: jó az, ha kikérjük szakértők véleményét. Hihetetlen, hogy a dopping-korszakban valaki ekkora butaságot kövessen el, ezen a magaslaton.

Az eset azért szimptomatikus, mert jól illusztrálja a média jó része által kultivált éthoszt: mindent meg kell tenni, hogy jól mutass és pénzhez juss! De arról sajna nem szól a fáma, hogy olykor gondolkodni is kellene, vagy esetleg nálad okosabbakhoz forduljál tanácsért, mert nem értesz mindenhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése