2010. április 10., szombat

Közvélemény és alanyai – Magyarország választ

A holnap magyarországi választásokra egy sajátos kampány után kerül sor: a küzdelmet kizárólag belpolitikai témák uralták, ami a válság kapcsán amúgy várható is volt. Ugyanakkor – ez érdekes aspektus – a politikai szereplők eleve nyertes (FIDESZ), „morális” nyertes (a Jobbik) és majdnem biztosan vesztes (MSZP) pozícióból kampányoltak. Ami minden valószínűség szerint önmagát beteljesítő jóslatként működik holnap. Ezt jól jelezte az a félig rejtett kérdés, hogy a FIDESZ szerez-e kétharmados többséget, vagy sem. Még megjegyzendő, hogy a határon túli magyarság kérdése alig jelent meg a vetélkedés során.

A várható eredmény erdélyi implikációi? Mindenekelőtt, egy valószínűsíthető PDL és a FIDESZ közeledés, ami adott esetben az RMDSZ kárára lehet, aztán sajnos a szélsőjobb térnyerése a hazai magyarság körében, amit a Jobbik parlamenti jelenléte legitimál majd.

2 megjegyzés:

  1. Az esetleges erdélyi következményeket illetően: már a kampányban voltak erre utaló jelek, a határontúli magyarság kérdése azért jelen volt a politikai vitában.
    Számomra talán legérdekesebb mégsem az explicit politikai vita volt, hanem a Duna Tv, MTV nézettségéről zajló viták, ahol sikerült kideriteni az illetékeseknek, hogy a 2*2 akár 3 is lehet, ha úgy tetszik.
    Ja, a számok kapcsán apropó, ebben a pillanatban a részvételi arány a HírTv szerint 48%, az ATV szerint pedig 59%.

    VálaszTörlés
  2. Önmagát beteljesítő jóslat! Hogy mit kezd magával Magyarország egy ilyen parlamentel, a jövő titka.

    VálaszTörlés