2010. április 11., vasárnap

Szabadidő – Foci: El Clasico. Állam versus kisebbség

Tegnap este volt az El Clasico, a spanyol focibajnokság legfontosabb tétmérkőzése a madridi Santiago Bernabeu stadionban. A tét nagy volt, hiszen a meccs előtt a két csapatnak egyenlő volt a pontszáma – így aztán természetes, hogy mindkét csapatnak győzni kellett (volna). De a Real – Barca több mint sport. Etnikai biznisz.

A mérkőzést ezennel is hatalmas érdeklődés előzte meg – de ez csak természetes két olyan csapat esetében, amelyek összértéke pillanatnyilag 982,5 millió euró, a Deloitte szerint. A Real az idén 300 millió eurót öltött játékosokra; a ket csapatban vannak a legnagyobb sztárfizetések. A tegnapi meccs egyébként 1,3 milliárd emberhez jutott el a tévé révé…

Kétségtelen, hogy ezek a hatalmas összegek nem „csupán” a sport kedvéért ekkorák. A Real – Barca másról is szól, sőt, elsősorban másról szól (az üzlet mellett). A két csapat valójában két eltérő jelentésű nagyon erős társadalmi szimbólum. A Real a központi spanyol királyi államot testesíti meg. A Barca pedig a katalán polgárosodás és modernizáció, a helyi kapitalista nagyipar és legfőképpen a katalán etnikai identitás legfontosabb intézménye. A spanyol polgárháború után Franco megszűntette a katalánok autonómiáját, a helyi nyelvet nem lehetett a nyilvános térben használni. Katalánnak lenni csak a Barca stadionjában lehetett, szurkolóként. Nem csoda tehát, hogy a csapat a katalán etnikai identitást jelentette (és jelenti most is) a diktatúra éveiben. A Real-Barca vagy Barca-Real mindannyiszor a központi állam és a helyi kisebbség szimbolikus harcát képezi.

Csak egy érdekes mozzanat: a Barca közösségi tulajdonban van (nincsen „patrona”, „részvényese”, „finaszírozója” – ha a hazai fogalmakat akarjuk használni), az úgynevezett socios-ok, magyarul a támogatók birtokában. És sok socios hamarabb beíratja újszülött fiát a socios-ok közé, mint azt megkereszteli!

Azt hiszem, ez világosan jelzi, hogy a foci elsősorban társadalmi jelenség, és csak aztán sport.

Ja. Az eredmény 2-0 volt. A kisebbség javára.

Deloitte Football Money League 2010

http://www.deloitte.com/view/en_GB/uk/industries/sportsbusinessgroup/6a5fb29b3f907210VgnVCM100000ba42f00aRCRD.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése