2009. szeptember 22., kedd

Társadalmi problémák – Lakáskérdés: A tulajdonlás kultúrája

Az elmúlt időszakban az ISA (Nemzetközi Szociológiai Társaság) által szervezett ISA 2009 RC43 Housing Assets, Housing People elnevezésű nemzetközi konferencián és tanácskozáson vettem másodmagammal (Pásztor Gyöngyivel) részt Glasgowban, ahol a gazdasági krízis közepette a lakás-tematika került részletes megvitatásra. Az alábbi bejegyzéseket is ezen esemény „ihlette”, a Gyöngyivel közösen irt és bemutatott szociológiai szaktanulmány mellett.

Jelenleg Romániában az egyik legégetőbb probléma a lakás: a lakások hiánya illetve a saját lakáshoz való hozzáférés nehézsége. Országunk e tekintetben érdekes helyzetben van: a lakásállomány 95 százaléka magántulajdonban van, a városi lakosság (az össznépesség valamivel több, mint fele, hozzávetőlegesen 11 millió ember) hetven százaléka pedig a kommunista időkben épített blokkokban (panelekben) lakik. A történet már azért is érdekes, mert az előző rendszer urbanizációs gyakorlata ma is erőteljesen érezteti hatását a jelenlegi lakás-kérdés értelmezésében és megoldási kísérleteiben. Nézzük meg, miben állt az a gyakorlat, és milyen érezhető hatásai vannak. Most egy hatást fejtek ki részletesebben (a többire később reflektálnék).

Urbanizációs gyakorlat a kommunizmusban. A kommunista modernizáció projekt az ország korszerűsítését az „Új Ember” kialakításában látta. Ennek volt az eszköze az erőltetett iparosításban és a gyors urbanizáció. Az iparosítás elsősorban a nehézipar (különösképpen az kitermelőipar, gépgyártás, petrokémia) köré épült, amelyeket a városokban koncentráltak. A városiasítás a valóságban a (volt) falusi agrárnépesség városba költöztetésével volt egyenértékű, akiket a rendszer az újonnan épített tömbházakba (blokkokba) helyezett el. Az ország modernizáció egy álmodernizáció volt, hiszen erőszakosan, felülről lefelé vezérelten, a piac hiányában és a városi életmódminták elsajátítása nélkül, központosított tervezéssel történt. Mindezt pedig egy kifejezetten nacionalista és szovjetellenes mezbe öltöztetve, a népességet tudatosan homogenizálva.

Pillanatnyi következmény. A jelenlegi lakáskérdés ennek az örökségnek az egyenes következménye. A rendszerváltás után az állami lakásállományt gyorsan privatizálták: a lakók jutányosan megvásárolhatták azokat, mintegy ajándékként kapták meg (ennek szerteágazó szakirodalma van). Ezzel az állam a karbantartás felelőságát is átadta az újdonsült tulajdonosoknak, Európa szerte is példátlan helyzetet teremtve: Románia Albániával és Bulgáriával az a három ország, ahol a lakásállomány majdnem teljes egészében magántulajdonban van. „Nyugaton” ez az arány ötven és hetven százalék között van… Magyarán, majdnem mindenki tulajdonos – akinek döntő többsége nem a szabadpiacon vette lakását, és akik ma sem lennének képesek azt megvásárolni –, vagy annak „készül”. Ugyanis, a lakástulajdonlásnak társadalmi okai vannak: a társadalom többsége részéről egy nyomás nehezedik az népesség kis, de egyre növekvő hányadára, akik között túlreprezentáltak a fiatalok, különösképpen az alacsonyabb jövedelműek. Szociológusok mondják, egyféle lakástulajdonlás-kultúra alakult ki, aminek lényege, hogy társadalmi normává – értsd kötelező céllá – vált az, hogy mindenki lakást vásároljon magának, ellenkező esetben stigmatizálhatják: mint sikertelent, aki nem képes ennek az elemi célnak sem eleget tenni. Ez a nyomás annak tudható be, hogy a többség valóban tulajdonos. Azonban ez a kulturális minta nem vesz tudomást arról, hogy a tulajdonosok többsége ajándékba kapta a lakását.

Továbbá, szociológiai tény, hogy egyesek soha nem válhatnak lakástulajdonosokká – objektív, tőlük független és társadalmi okok miatt. (A jelenlegi fiatal középosztálybeliek, a jövőben megvalósíthatják majd ezt a mintát, annak ellenére, hogy pillanatnyilag kilátástalannak tűnhet ez). A szegényebbek, az alacsonyan képzettek, a bevándorlók, vagyis mindazok, akik az átlagjövedelem alatt keresnek szociális lakásokban laknak szerte a világban. Ők egyszerűen nem jutnak saját lakáshoz, mert nem tesznek eleget a feltételeknek. (A jelenlegi ingatlanválság egyik oka, hogy az ún. suprime market kölcsönökkel ezt a réteget arra sarkallta, hogy ingatlankölcsönöket vegyen fel, amiről hamar kiderült, hogy nem tudják visszafizetni, s ezzel elindult a lavina. Ők maguk pedig még rosszabb helyzetbe kerültek: korábban csak lakásnélküliek voltak, jelenleg pedig sok évre beadósodott lakásnélküliek).

A hazai lakástulajdonlás-kultúrája ettől eltekint: kötelezően ír elő mindenkinek valami olyant, aminek egyesek (hiába igyekeznek) nem tudnak eleget tenni. A minta központi eleme – a tulajdon – mellett fontos összetevő a stigmatizálás, valamint a felvállalható anyagi, humán, időbeni és lelki terhet mennyisége, valamint az optimális költség-haszon arány szempontok mellékes szerepe. Mondhatni, az eszköz – a lakás – céllá válik. A lakás státusa ebben a mintában (bérelt vagy tulajdonolt) végtelenül fontosabb, mint annak minősége.

Jó kérdés, hogy a társadalom érdekében ez a minta fenntartható-e.

Statisztika: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive,PArchiveArticleSelectedScreen.vm/id/285/year/2007/month/11/day/5/web/0/quick/0/mainarticle/true;jsessionid=F0F4657AE36C55C3EBFFBE0A30EC3FA3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése