2010. szeptember 20., hétfő

Nyílt tér – Kolozsvár: útban a magyar helységnévtábla felé?

Magyar nyelvű tartalom került fel a kolozsvári városháza hivatalos honlapjára. A hír normális esetben nem rendkívüli, hanem természetes kellene legyen. Még nem természetes, de talán a jó uton vagyunk. Remélhetőleg. Hosszas huzavona után, de mégis lett magyar honlap változat, főleg Csoma Botond tanácsos (és kollégái) jóvoltából. A „pontokból” a következő (technikailag könnyebben) teljesíthető a magyar Kolozsvár felirat lehetne, a város szélein.

A tényleges gyakorlati problémák elhárítására azonban itt-ott látszanak már az érvként is felhozható sima tények. Ezek közül csak néhány.

Elsőként. A városi nyelvi tájképben elszórtan megjelent a magyar nyelv: néhány kereskedelmi egység cégérén/ablakán ott van a magyar nyelvű felirat is (kávéház, benzinkút, könyvesbolt). Ugyan ez nem elterjedt norma (nem a bevett szokás), de semmilyen ellenreakciót nem váltott ki: nem festették le, nem tüntettek ellenük.

Másodikként. A Magyar Napok arra is jók voltak, hogy egyértelműen ledöntsenek egy tabut, egy mítoszt: hogy a román közösség radikalizálódik, ha a nyilvános térben szimbolikusan megjelenik a magyar identitás bármilyen formája. A többnapos KMN-k jelezik, hogy ennek a mítosznak semmiféle empirikus alapja nincsen. Ez a hamis érv többé a politikai alkufolyamatokban nem hozható fel, vagy ha igen, akkor könnyen dekonstruálható.

Harmadikként. A Kolozsvár tábla elhelyezése olcsó. Azon kifogás, hogy válság van, nincsen rá kellő mennyiségű pénz nem reális.

Negyedikként. Ha Kolozsvár valaha is pályázni akar a Európai Kultúrális Főváros címre, akkor (bár nem kötelező feltétel) a „táblán” is jelezni kellene a város multikulturalitását.

Az érveket folytatni lehet.

Csoma Botond beszámolója a honlap kérdéséről: http://botondcsoma.blogspot.com/2010/09/megtort-jeg.html

3 megjegyzés:

  1. Kreatív Blogger-díjat kaptál tőlem.

    Részletek itt: http://koliver.wordpress.com/2010/09/30/ejha-kreativ-blogger-dijat-kaptam/

    VálaszTörlés
  2. Hány magyar gyerek születik évente Kolozsváron?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsuzsa.

    Most nem tudom, de utána fogok nézni (nem vagyok demográfus). Majd megírom, hamarosan.

    Péter Laci

    VálaszTörlés