2010. szeptember 15., szerda

Nyílt tér –Szamos-parti Athén: áram és víz néküli Kolozsvár (a Blick szerint)

Beszédes „párharc” előzi meg a ma esti CFR – FC Basel BL nyitómerkőzését: a svájci Blick Kolozsvár prezentációjából az derül(t) ki, hogy városunkban luxus a víz és a villanyáram, illetve döglött kutyák hevernek az utcán. Erre meglehetősen indulatosan válaszolt a polgármester, még a meccsre sem megy el, tiltakozásképpen. (Amúgy korábban naivul azt hittem, a mieinket megy bíztatni, és nem a svájciakat csodálni).

A hírre a hazai reakció a szokásos módon alakult: túlreagálták a „hírt”, igazságtalannak és méltánytalannak titulálva, lényegében a „mi nem vagyunk ilyenek” és „kikérjük magunknak” sértődött attítűdöt hozva. Nos, valóban nem vagyunk a Harmadik Világban, de el kell ismerni, sajnos ilyen is van Kolozsváron. Bár nem ez a norma és nem az jellemzi a várost.

A Byron utcában nagyon szegények laknak, a Dallasban az emberek nyomorognak, a betonrengetegek is eltérnek Basel épületeitől, a pontosság sem svájci itt, az emberek jó része pedig karórát sem visel nálunkfele...

Az indulatok helyett/után talán helyénvaló(bb) lenne a helyi problémákat orvosolni (hogy ne a malíciózus svájciaknak kelljen elmékeztetni az elöljárókat arra, hogy a szegregáció és a nyomor sajnos Kolozsváron is jelen van), illetve a lapban megjelenteket kontextualizálni, árnyaltabban kezelni.

Ugyanis a Blick nem egy quality jellegű napilap – leginkább a Libertatea vagy a Cancan bulvárlapok svájci megfelelője, amit nem a vájtfülű értelmiség olvas (mármint a képeket nézegeti, mert sok betű abban sincsen). Aztán, jó tudni, hogy a Blick olvasókkal jó eséllyel egybeeső focirajongókat otthon (Svájcban) sem úgy tartják számon, mint akik a közvéleményt döntő módon meghatároznák, ahogy magát az újságot sem tekintik vezető napilapnak a véleményalakításban. Svájc egyébként rendszeresen segélyezi a hazai árvízkárosultakat, a falubontási terv idején testvérfalvakat választottak, az esetleges lebontások ellen nyilvánosan tiltakozva. A foci iránt a többség egyáltalán nem rajong; a hoki kivételével, egyetlen csapatjáték sem népszerű, a kompetitív klíma miatt inkább az egyéni sportokat részesítik előnyben (tenisz, biatlon).

Magyarán, a Blick olvasói nem azt a közönséget képezik, akik előtt a polgármesternek „védeni kellene” a Szamos-parti Athént. Őket Kolozsvárból legfenneb a sörárak érdeklik ... aki pedig idejött, úgyis mindent lát, ha akar.

2 megjegyzés:

  1. Ugy gondolom, hogy ebbe az ugyben nagyobb problemat jelent Apostu polgarmesterunk buta megnyilvanulasa mint maga a cikk, ami szerintem is elhanyagolhato. Amugy Svajcbol nezve varosunk amugy is koszos, rendezetlen es szegenyes akkor is hogyha nem kizarolag periferiajat nezed. Hogyha polgarmesterunk egy vajtabb fulu politikus volna es mondjuk nem frusztraciojanak adna hangot egy-egy ilyen megnyilvanulas kapcsan tobbet nyerhetnenk mi mindannyian, kolozsvariak. A nyilatkozat a kovetkezoket kellett volna tartalmazza roviden: biztos abban, hogy a Blick velemenye nem tukrozi az FC Bazel csapatanak es jatekosainak velemenyet, akiket szeretettel var varosunkban es remeli jol erzik itt magukat. A merkozes kimenetelet illetoen nyerjen a jobb. A szurkolokat pedig arra buzditja latogassak meg varosunk nevezetessegeit, esetleg kocsmait, megbizonyosodva arrol, hogy van ebben a varosban viz es villany egyarant, s talan doglott kutyak mellett esetleg egyeb latnivalo is.

    Sajnos most mar lassan egy tisztesseges nyilatkozatot sem lehet egy hazai politikustol elvarni. :-(

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Ez igy igaz, kishituseg van mogotte, sajnos.
    Azt hallom amugy, hogy ujabban perrel fenyeget.
    L.

    VálaszTörlés