2009. július 8., szerda

Érdekes könyvek – Megatendenciák

Naisbitt, John (1982) Megatrends. Ten Directions Transforming our Lives. Warner Books

A több 8 millió példányban és 58 nyelven megjelent Megatendenciák az elsők között problematizálta a modernitás meghaladásának társadalmi változásfolyamatát.

A változások trendjét John Naisbitt szemléletesen mérte fel (egyébként helyesen) a Megatendenciák. Tíz új irány, ami megváltoztatja az életünket című könyvében (románul 1989-ben). Naisbitt rendkívül népszerű és sok új kiadást megérő írásában elsősorban az amerikai társadalomban és gazdasági rendszerben végbement változások trendjét empirikusan vizsgálva arra a következtetésre jut, hogy a hetvenes évek eleje óta (pontosabban az 1973-ban a második zsidó-arab háború nyomán kirobbant rendkívül súlyos olajválságtól kezdődően) kiterebélyesedett makroszintű változások a mindennapok életében is közvetlenül éreztetik hatásukat és egyre erőteljesebben érvényesülnek.

Szerinte egy újszerű forma alakult ki, amelyben a politika, a javak termelése és fogyasztása, a vállalatok szervezési modellje, valamint az alkalmazott technológia és az oktatási rendszer egyaránt radikálisan átalakul.

Naisbitt a változások kapcsán optimista, és azt gondolja, hogy a társadalom tagjai egyre nagyobb arányban részesülnek a változások gyümölcseiből. Melyek az általa megnevezett változások? Csak kedvcsinálóként soroljuk fel őket…

Áttérés: 1 az ipari társadalomról az információs társadalomra; 2. az erőltetett technológiáról (futószalag) a magas és rugalmas technológiára (high-tech), 3. A nemzetgazdaságról, a világgazdaságra; 4. a rövid távú tervezésről és perspektíváról, a hosszú távú tervezésre és perspektívára; 5 a centralizációról, a fentről lefele alkalmazott döntésekről, a decentralizációra, a lentről felfele alkalmazott döntésekre; 6. az intézményesített segítségnyújtásról, az önsegélyezésre; 7. a reprezentatív demokráciáról, a participatív demokráciára; 8. a hierarchiáról, a hálózatokra; 9. az Északon/Nyugaton elhelyezkedő iparról a Délen/Keleten megtalálható iparra, és végül 10. a kizáró opcióról, a többféle opcióig.

Mindezeket a megatendenciákat a szerző rendkívül jó példák mentén mutatja be.

Ajánlott olvasmány, különösen azért, mert az 1982-ben megfogalmazott vízió mára számos ponton beigazolódott.

A szerző hivatalos honlapja és más könyvei itt http://www.naisbitt.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése