2009. július 21., kedd

Szabadidő – Érdekes filmek. Hacking Democracy

Ardizonne, Simon – Michaels, Russel (2006) Hacking Democracy. Public Interest Pictures

A modern társadalomban az egyik legjelentősebb közösségi cselekvés a választásokon való részvétel és szavazás. Ugyanis a hatalom döntéshozói a kifejezett népakaratból származtatják a legitimitásukat. A képviseleti demokráciában a nép választott képviselői révén gyakorolja hatalmát – ezt a népszuverenitás elve fejezi ki. Kétségtelen, hogy napjainkban a fejlett országok hangsúlyos participatív elemeket is belevittek a döntéshozásba (a választók, elégséges támogatással, törvénytervezeteket dolgozhatnak ki, amit a törvényhozásnak meg kell vitatnia, de általában jelentős a civil kezdeményezések nyomatéka a döntések meghozatalában). Azonban továbbra is a választások képzik azt az aktust, ami a hatalomba kerülőket formálisan szelektálja. A választások technikai mikéntje azonban erősen sokféle; ennek társadalom-történeti okai vannak, a demográfiai-földrajzi mellett. Hiszen nagyon sok ember szavazatát nagy területről kell gyorsan és pontosan megszámlálni. Éppen ezért „találták ki” több országban az elektronikus szavazást. Egy „ketyerén” kell a szavazatot leadni, ami azt rögzíti, majd összesíti és gyorsan meg is számolja. Egyfajta szavaztató számítógép.

A módszer lehetséges hátrányaira Alvin Toffler a Hatalomváltás című nagysikerű könyvében rég felhívta a figyelmet. Ki ellenőrzi a szoftot? Ki programozza a szoftot? Mekkora az esélye annak, hogy a ténylegesen leadott szavazatokat valakik a maguk akarata szerint módosítsák? Magyarán, arról van szó, hogy megvannak annak a reális esélye, hogy a népakaratot nyomtalanul meg lehet változtatni.

A HBO gyártásában készített Hacking Democracy című film egy konkrét esettel indít: megtörtént, hogy egy kis Floridai városkában, a 2000-es elnökválasztásokon az akkori demokrata jelölt, Al Gore, hozzávetőlegesen mínusz tizenötezer szavazatott kapott! Ennek az esetnek az apropóján indult el néhány civil aktivista a 2004-es elnökválasztás után, hogy fényt derítsen a kérdésre, lehet-e csalni az elektromos masinákkal. A Black Box Voting csoport a dokumentumfilmben Amerika szerte utazik, politikusokkal, civilekkel, aktivistákkal, tisztségviselőkkel és gyártókkal találkozik, választókerületeket keres fel. Több helyen összevették a hivatalosan regisztrált adatokat (értsd, amit a gépek mutattak) a választói lyukkártyákkal, míg eléggé patetikusan ki nem derítik, hogy a szavazatokat tároló memóriakártya egy rejtélyes szoftot is tartalmaz, ami igen bizony képes arra, hogy a szavazatokat módosítsa.

Az már csak hab a tortán, hogy erre látszólag senki sem figyel, az állam továbbra is a Diebolt gyártású gépekkel felszerelkezve szalad neki a következő választásoknak.

A Hacking Democracy egyfelől egy alig tematizált, de fontos kérdést vet fel, amit egy konfliktualista paradigmában bont ki: a gyártók és egyes elitcsoportok érdeke versus a nép, a választók érdekeinek a konfliktusa mentén. Másfelől pedig a film nem egy a szokványos, és sokszor silány vonalvezetésű összeesküvés elméleteknek, hanem maistream média által készített (HBO Films) kérdésfelvetés. Érdemes megnézni! Hiszen tény, hogy Floridában gépekkel és kellő szerencsével mínusz szavazatokat is lehetett szerezni…

A szervezet itt elérhető: http://www.blackboxvoting.org/

A film linkje: http://www.hackingdemocracy.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése