2009. június 24., szerda

Szabadidő - A Foci VI.

A focihoz sokan értenek országunkban így aztán minden „rendes” tévében volt-van ilyen műsor, rendszerint vasárnap.

A főműsoridőben futott a tavaly az RTV-ben a „91.-k Perc”, most a Realitatea TV-n megy. A Kanal D-n, a „Foci Napja” volt, a Realitatea hírtelevízióban a „Sport Valósága”, a Telesporton a „Fanatik Show”, a Sport.ro-n a „Speciális” (az utóbbiak a két tematikus sportcsatornán minden nap), az Antena 2-n a (Procesul Etapei utód) „Forduló Fellebbezése” (eredetiben a Recursul Etapei) ugyanazzal a műsorvezetővel. A GSP tévén minden nap van egy focinak szánt műsor.

Ezek a műsorok tudatosan tárgyalásszerűek, ahol a meghívottak, döntőbírói, védőügyvédi és vádlói pozícióból a foci kapcsán ítélteket mondanak ki a társadalomról, pontosabban annak szabályait megsértő szereplőiről. Látható, hogy a műsorok nevei is beszédesek: a sport azonos a focival, ami a valósággal egyenértékű. A fociforduló legfontosabb napja (amikor a legjobb csapatok játszanak) a vasárnap nem az Úr napja, hanem a focié. Minden speciális, ami a focihoz kötődhet, amit természetesen minden fanatikus focirajongónak figyelemmel kell követnie. Paradigmatikusak azonban továbbra is a tárgyalás és a fellebbezés nevek maradnak, amelyek jól sűrítik az a jelentésmezőt és véleményklímát, amit a foci Romániában feltételez.

Érdemes odafigyelni az írott és az elektronikus média más szereplőire is. A két nagy sportnapilap – mindkettő két nagy konkurens tröszthöz tartozik, a Gazeta Sporturilor (89 előtti Gazeta de Sport jogutódja) az Intacthoz, ami négy Antena tévécsatornát, a GSP tévéket és más médiatermékeket is gondoz, illetve a ProSport, ami a MediaPro konszerné – több mint nyolcvan százalékban a focival foglalkozik. Az Onlinesport sportportál majdnem csak a focival, a Total Sport sportrádió úgyszintén a labdarúgásról beszél. Minden, ami a focisták életéhez, a klubvezetők megnyilvánulásaihoz kapcsolódik (milyen autót vásároltak legutóbb, hogy töltötték a Húsvéti Ünnepeket, stb.) szélesen lefedett és utána alaposan megvitatott problémát képez. A nem focira szakosodott Sport Total napilap másfél év után csődbement.

Az intézményes szereplők közé tartoznak még a klubok, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF), a Labdarúgó Profi Liga (LPF), a Központi Játékvezető Bizottság (CCA), a drukkerek szervezetei, a politikum, alkalmanként a rendőrség. Az egyéni szereplők tekintetében beszédesek a státusok illetve a rájuk aggatott neveik is. Ők egy elég széles társadalmi spektrumból származnak.

A „hőskorban” (nagyjából az 1995 – 2005 közötti periódus) a szereplők között leginkább volt játékvezetők (ők képezik a játékszabályokkal kapcsolatosan a legitim beszélők testületét), játékosok (a látszólagos főszereplők), akik egyébként a legkevesebbet beszélnek, a klubvezetők és a klubtulajdonosok (mint az új kapitalista világrend exponált példaképei), a sportszövetségek vezetői, hivatalnokai (mint a törvényesség fenntartására hivatott instanciák képviselői), valamint zenészek, színészek (a román társadalom követendő sikertörténetei), a politikusok (rendszerint mint feketebárányok, akik nem támogatják pénzzel és befolyással a sportot, végeredményben a segítségre szoruló társadalmat), valamint a szurkolók (mint az egyszerű nép képviselői) és a sport-impresszárok (a foci szürke, de befolyásos eminenciásai) csoportjait lehetett elkülöníteni. Végeredményben az egész társadalmat kicsiben képezte-képezi le egy-egy ilyen műsor. Ez a szakasz a foci és a társadalom válságosabb periódusára volt tiszta formában jellemző, de ma is hasonlóan működik.

Gyakori meghívott valahol Gheorghe Stefan, egy moldoval város a Piatra Neamti-i Ceahlaul tulajdonosa (több pártban megfordult, jelenleg polgármester), akit rendszerint Pinalti-nak neveznek. Pinalti az angol tizenegyes büntetőt jelentő penalty tipikusan moldvai nyelvjárásban kiejtett változata. Az i-vel mondott penalty egyszerre jelölte viselőjének örökös gyanúját (sokszor valóban meglapozottan) hogy csapatának soha, ellenfelének pedig lehetőség szerint sűrűn ítélnek meg tizenegyest. Az erősen nyelvjárásban beszélő klubvezető Pinalti-nak való címkézése tartalmazza a többség moldvaiakkal szemben tanúsított kedvezőtlen, sztereotip magatartását: őket butábbaknak és alkalmatlanoknak tartják, mint az ország többi részén élőket. Csapata egyébként a tavalyi idei idényben úgy játszott az első ligában, hogy a szereplési jogát egyszerűen megvette egy másik, a 2 Ligából bejutott csapattól.

Másik állandó szereplő – újabban a telefonvonal végén – a hivatásos fociliga vezetője, Dumitru Dragomir. Színes és erősen vitatott figura, mármint, ami a habitusát illeti. Az elítélt, de titkon csodált smecher archetípusa. Lefordíthatatlan jelző: az élelmes, mindég lábára eső, a jég hátán is megélő típusra utal, aki nem riad vissza attól sem, hogy célját nonkonform módon elérje. Eszes, simulékony ha kell, de mindég a maga érdekét érvényesíti. A szónak társadalomtörténete van: az állandóan változó kontextusban boldogulni kényszerült, mindég megszorult, de állandóan győztes a smecher, akit a rendszer ellehetlenít, és csínytevésre kényszerít (erre az elmúlt százötven évben Romániában bőven volt alkalom). Ráaggatott nevei, a Corleone, az Oracolul de la Balcesti, a Mitica de la Liga rendkívül beszédesek. Az üzletember Dragomir, aki a múlt rendszerben egyaránt volt milicista (kommunista rendőr), klubvezető (az fentebb elmlített F. C. Olt Scornicest-et illetve a megszűntetett Victoria-t menedzselte többek között), csencselő (a válogatott külföldi utazásai alatt farmerekkel, vedeókkal, kozmetikumokkal és gyolyóscsapágyakkal üzletelt) és elítélt (állítólag szerencsejátékért, jogerősen soha nem ítélték el). A forradalom után rövid ideig mint a múlt rendszerben tevékenykedőt bebörtönözték, de hamar kiszabadult, megint ítélet nélkül. Hamar meggazdagodott, egyesek szerint az alvilág segítségével. A Corleone erre, illetve a bundameccseket intéző Cooperativa (szövetezet, a volt TSz-k román megnevezése) patronálására utal. Dragomir egy Balcesti nevő faluból származik, az Oracol az jóst jelent: sok eredményt helyesen „jósolt meg” – hála a Cooperativának. A Mitica jelző az igazán „húzós”. A mitica, vagy többes számban a mitici, a Dumitru keresztnév beceneve. Társadalmi használatában azonban mást jelent. Mitica az óromániai korrupt, gerinctelen profitőrökre, haszonlesőkre utaló megnevezés. A sajtó széleskörben alkalmazza, a fő erdélyi klubok magukat a mitica-kal szemben pozícionálják. Dragomir politikus is, a szélsőjobboldali revizonista Nagyrománia Párt képviselője volt, de az utóbbi időben komolyan fontolgatta az államelnök által patronált pártba való átigazolást. Híresen rossz román nyelvhasználatát a Román Akadémia nyilvánosan kifogásolta, a kommunistákra jellemző „fanyelv” után a „homoknyelv” szocioligvisztikai fogalom „atyja”. Továbbá ő a törvényozás által nemrégiben elfogadott sporthuliganizmus-ellenes törvény szellemi szerzője. Emiatt nyílt konfliktusba került a fociszurkolók képviselőivel.

Ritkább, de fontos meghívott a FRF-t, a Román Labdarúgó Szövetséget vezető Mircea Sandu is. Sandu válogatott focista volt, a szakma elfogadja, mint „maguk közül valót”. Az értelmiségi allűröket tudatosan ápoló és kifejező Sandu (több idegennyelvet beszél, egyetemet, végzett, jelenleg az UEFA egyik alelnöke) visszafogott és kigyesúlyozott FRF elnököt a sajtó Nasul-nak vagyis Keresztapának címkézi: a fociban uralkodó korrupció hallgatólagos eltűrése és hosszú regnálása miatt.

Emblematikus figura Giovanni Becali. Rendes neve Gheorghe, de ő a Giovanni-t kultiválja, mert olaszosan és arisztokratikusan hangzik. Ő is smecher-ként kezdte: állítólag a kommunista időkben a feketepiacon jól értékesíthető mozijegyeket árult az amerikai filmeket vetítő filmszínházak előtt, amíg Nyugatra nem szökött és ott – többek között egy állítólagos érdekházassággal megspékelve – meg nem gazdagodott. Ő, és fivére lettek a kilencvenes évek legjobb román focicsillagainak ügynökei, tetemes vagyont halmozva. Jelenleg a korrupcióellenes ügyészség pereli, adócsalás vádjával. Impresszári licenszét az UEFA visszavonta, de a fivérének dolgozik a háttérből – írják a szaklapok.

Azonban messze legexponáltabb szereplője a hazai nyilvánosságnak Gigi Becali. Becali az egyik leggazdagabb román, több mint egymilliárd euróra becsült vagyonnal. Teljesen atipikus figura, habitusa sajátos, száz százalékban nonkonform. Ő a Steaua klub tulajdonosa, egy kis szélsőjobb zsebpárt felkent elnöke, a legutóbbi választásokon az államelnöki tisztségért is versenybe szállt (kevesebb, mint 3 százalékot szerzett). De az idén bejutott a EP-be, miután több napot töltött előzetesben. Ő mindenféle tévéműsor egyik állandó szereplője, sorozatos botrányok főszereplője. Macedón (aromán) juhászcsaládból származik, a nyolcvanas években a Steaua volt katonacsapat körül forgott, míg azt pár éve meg nem szerezte. Tetemes vagyonára kétes földügyletek révén tett szert, többek között a Hadügyminisztériummal cserélt családi tulajdonú földet, aminek később az értéke csillagászatira nőtt. Teljesen műveletlen és tanulatlan (erre büszke is, és született intelligenciájára hivatkozik), sokszor alpárian beszél, káromkodik és senkire sincsen tekintettel: a csapat edzőjét rendszerint tévéműsorban utasítja a követendő taktikára, magát Mihály Vitéznek, a Fény Harcosának nevezi, akinek isteni missziója van a Földön. Minden kapcsán az Istenre és magára hivatkozik. A román társadalomtudósok több fórumon és tanulmányban figyelmeztetnek az ún. becalizálódás folyamatának (a nyomán elterjedő viselkedési minta) társadalomra gyakorolt negatív, káros hatására, veszélyeire. Példaképe az olasz oligarcha és politikus, Silvio Berlusconi. Politikusként demagóg, populista.

Megemlítendő még Iului Muresan, a kolozsvári CFR 1907 klub elnöke, aki más szempontból „lóg ki a sorból”. Az alapképzésében orvos Muresan az múlt évben exponálta magát leginkább, miután csapata, a CFR 1907 a 2007-2008-as szezonban folyamatosan az élen állt, majd a bajnokságot is meg nem nyerte. Ebbe a sorban tartozik Marian Iancu is, aki a Temesvári Poli pénzelője. Gyakran nyilatkozik, rendszerint a játékvezetőket és a bukaresti csapatokat bírálja, újabban egyenbesen szidalmazza. Mindketten heves szóváltásokban keveredtek Gigi Becalival.

Újabban állandó meghívott Mihai „Meme” Stoica, az Otelul és a Steaua volt elnöke, jelenleg a bajnokságot megnyerő Unirea vezetője. Őt tartják a legjobb klubvezetőnek, sokan intellektuális vonásokat is látnak benne. Steuas korában persze ő is elkövetett egyet-mást: például megütött egy szurkolót, mert az a csapatot bírálta. (A szereplők sorát természetesen ezzel nem merítettük ki).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése