2009. május 13., szerda

Érdekes könyvek - A világ fociszemmel

Foer, Franklin (2005) How Soccer Explains the World. An {Unlikely} Theory of Globalization. New York: Harper Collins, Perennial

Ez a könyv kicsit különleges. Ajándékba kaptam és azonnal sejtettem: egy ültömben fogom végigolvasni. Úgy is lett. Már a címe is provokatív, az alcím ezt csak fokozza. Foci és társadalom; foci és globalizáció…

Foer ötlete többé-kevésbé újszerű. A könyv a fociról szól, de a szerző valójában végig a társadalomról, a világban globális skálát öltött viszonyrendszerről beszél. Amiben a futball – érvel a The New Republic szerkesztője és a New York Times vendég kolumnistája – rendkívül fontos szerepet tölt be: visszatükrözi a társadalmi csoportok közötti kapcsolatok jellegét. Más szavakkal a focicsapatok valójában szimbólumok, rajtuk, mint közvetítőkön keresztül vívják meg a társadalom nagycsoportjai egymással folytatott küzdelmeiket. Hiszen a csapatokat eltérő értékekkel és célokkal rendelkező rétegek támogatják, akik a kedvenceik eredményeinek függvényében erősítik vagy gyengítik pozíciójukat egy virtuálisan létező társadalmi hierarchiában.

Foer tíz tipikus eseteket bemutató példán keresztül rajzolja meg a foci nem mindég felismert, de igen erős társadalmi szerepét.

Az etnikai konfliktusok erejét a Belgrádi Vörös Csillag és a Dinamo Zágráb párharcából kilépett jugoszláv háború esetében, a gengsztervilággal alaposan összefonódott és az Arkan által vezetett belgrádi klub szurkolótáborából verbuválódott harci szabadcsapat kialakult példáján (a kegyetlenségeiktől hírhedt Tigrisek esete).

A modernizáció kitermelte zsidó asszimiláció és integráció folyamatát az Amszterdami Ajax illetve a római A. S. Róma, valamint a bécsi Hakoah kialakulásán és sikerén.

A régi vágású (értsd modern) és új globális-korporációs (posztfordista) kapitalista világrend értékrendjeinek konfliktusát a Juventus Torino és a A. C. Milan derbijei alkalmával. Autó versus tévé…

Az perzsa sah (Pahlavi) modernizációs törekvéseit és a jelenkori „nyugatosodás” tendenciákat a fundamentalista iszlám forradalom után betiltott, de mára feléledt iráni labdarúgás népszerűségének hirtelen növekedésén keresztül.

A sokszor meghökkentő narratívák arra késztetik az olvasót, hogy a könyv elolvasása után teljesen más szemekkel tekintsen meg egy szokványosnak tűnő focimeccset – és hogy felismerje abban a társadalmat „kicsiben”.

Mindenképpen ajánlott olvasmány. A könyv időközben magyarul is megjelent, a HVG könyvek sorozatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése