2009. május 20., szerda

Társadalmi problémák - A válság és a nyugdíjasok

A válság akutizációjával párhuzamosan egyre több szó esik a kisnyugdíjasokról („nyomorgó nyugdíjasok” címkével) illetve nagynyugdíjasokról („luxus-nyugdíjasok” pejoratív megnevezéssel illetve őket).

Persze a nyugdíjasok és a nyugdíjak kérdése a rendszerváltás óta az egyik kiemelt helyezésű tematikája a szociálpolitikának. Joggal, hiszen az idősebb inaktív népesség általános helyzete közvetlen módon kapcsolódik az államilag szabályozott nyugdíjak színvonalához, illetve a költségvetési keretekhez. Amiből a jelek szerint egyre kisebb jut nekik…

 A kérdés azonban jóval bonyolultabb, mint gondolnánk, hiszen az idősebbek több, a társadalom által okozott problémával szembesülnek.

Egyrészt, a nyugati típusú társadalmak működését meghatározó kulturális mintában a központi értékek az aktivitáshoz, életerősséghez, a versenyhez kapcsolódnak. Mindezek természetszerűleg nem jellemzőek a nyugdíjasokra, ami egy ki nem mondott ugyan, de sok esetben nyilvánvaló negatív vélemény kialakulásával jár az idősebbekre nézve. Az inaktivitás a társadalom egészének költégeket jelent, amit nem mindenki akar felvállalni. A népesség elöregedésének a következtében ez a költség pedig folyamatosan növekedik, amit sokszor objektív gazdasági tényezők is korlátoznak. Másrészt pedig, a nyugdíjas státus elfogadása, az inaktivitás szó szerinti megtanulása időbe és energiába kerül. Ennek a tanulási folyamatnak idehaza nemigen vannak meg azok a bejáratott intézményei, amelyek a friss nyugdíjasok számára megkönnyítenék az átmenetet az aktív és inaktív státus között. A középosztály esetében ez valamivel könnyebben megy végbe, de az alsóbb osztályok tagjainál a nyilvánosságtól elrejtett folyamat sok esetben nagyon nehéz, egyenesen traumatikus – a megfelelő intézmények hiányában. Továbbá, nagyon fontos megjegyezni, hogy az idősebb nyugdíjasok jelentős része özvegy, ezeknek pedig közel nyolcvan százaléka nő – mivel a férfiak korábban halnak meg és a nők egyedül maradnak.

Mindezek alapján bármilyen nyugdíjelemlés habár szükséges, az idősebbek általános helyzetén önmagában nem sokat segít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése