2009. május 5., kedd

Érdekes könyvek - Hidegvér

Érdekes könyvek - Lomborg, Björn (2007) Cool It: The Skeptical Environmentalists Guide to Globan Warming. International Edition: Knopf Publishing Group

 

Helyenként bosszantó, de alapjába véve igencsak érdekes és elgondolkodató könyvet olvastam nemrég. A dán sztárközgazdász, , a világ száz legbefolyásosabb értelmiségije közé választott Björn Lomborg legújabb és egyben erősen vitatott könyvecskéjét, a Cool It – Hidegvér-t.

 Lomborg könyve nem csak egy újabb a klímaváltozással foglakozó egyre szaporább művek sorában. Egyike a leghatásosabbaknak! A szkeptikus környezetvédő útikalauza a globális felmelegedéshez alcímet viselő kötet szerzője a jelenséggel szemben (túlzott) realizmust tanúsít. Nem kevesebbet állít, mint foglalkozzunk (értsd az emberiség) mással.

 Közgazdász lévén abból az alapállásból indul ki, hogy a társadalmi problémák kapitális eleme a megoldás. Megközelítése azért is érdekes, mert valójában a globális ökológiai problémák sem objektív (a társadalmi feltételt, jelen esetben, hogy a klímaváltozás valós) sem pedig a szubjektív (káros az emberi társadalmakra nézve) komponensét nem vitatja. Azonban úgy véli, hogy minden megoldás anyagi feltételek kérdése; magyarán a társadalmi problémák rendezése pénz függvénye: ezért a legfontosabb cél a rendelkezésre álló szűkös pénzből és módszerekből a lehető legtöbb jó megoldást kieszközölni.

 Más szavakkal, a társadalmi problémákat Lomborg rangsorolja, de nem aszerint, hogy azok mennyire súlyosak, hanem hogy azok közül melyeket lehet az optimális költség-haszon arány szerint rendezni. A klímaváltozás kapcsán Lomborg elismeri, hogy az nagyon súlyos és káros kérdés. Csak éppen úgy véli, hogy vannak olyan kevésbé súlyos társadalmi problémák, amelyek viszont már most megoldhatók és azonnali haszonnal járnának, tetejében nem is kerülnének olyan sokba. A klímaváltozás megoldása szerinte drága, bizonytalan és pozitív eredményre csak a jövőben kerülne rá sor, így ezzel most foglalkozni (mint ahogyan Al Gore véli) súlyos hiba.

 Lomborg mindezeket a szakma által eléggé vitatott tavaly megjelent a Cool It: The Skeptical Environmentalists Guide to Globan Warming (Hidegvér: A szkeptikus környezetvédő útikalauza a globális felmelegedéshez) című új könyvében boncolgatja. Szerinte a malária, az AIDS és a vízhez való hozzáférés azok a társadalmi problémák, amelyekkel elsősorban foglalkozni kell, mert ezek azonnali haszonnal bírnak, emberéleteket mentenek meg. Szúnyoghálók kiosztásával, vitaminok célba juttatásával milliók életét lehetne megmenteni. Ezekre az eszközök és a pénzalapok is az emberiség rendelkezésére állnak. A fehér jegesmedve (a klímaváltozás ikonikus figurája) pedig nem csak hogy nem fog kiveszni, hanem számuk jelenleg növekedőben van, s ha valójában félti őket valaki, akkor a leghatékonyabb intézkedés a vadászengedélyek visszavonása volna – véli Lomborg. Ő egyébként a vezetője a Coppenhagen Consensus Center elnevezésű és több Nobel-díjas közgazdász taggal rendelkező think-thank csoportnak; ez a csoport „listázta” a megoldandó társadalmi problémákat is. A klímaváltozás kapcsán nem osztja az irreverzibilitás elvét: szkeptikus afelől, hogy a globális felmelegedés annyira súlyos probléma volna, mint az első látásra tűnk – szerinte a tudomány majd talál megoldást rá, és az egész kérdés érzelmileg, és nem ésszerűen kezelt. Ez a gondolat Lomborg egy korábbi (2001) a Skeptical Environmentalist: Measuring the Real State of the World (A szkeptikus környezetvédő: megmérni a világ igazi helyzetét) című, szintén sokat vitatott könyvében is felbukkan már.

1 megjegyzés: